KotiSisustaminenTapettien värit ja niiden vaikutus huoneeseen

Tapettien värit ja niiden vaikutus huoneeseen

Tapetti ja sen ominaisuudet ovat tärkeä osa huoneen sisustusta. Se tuo oman vaikutuksensa tilaan ja se antaa usein raamit muulle sisustukselle. Tapetin värin valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska se vaikuttaa pitkälti huoneen yleisilmeeseen ja toiminnallisuuteen.

Tapettien valikoima on erittäin laaja. Niitä tarjotaan eri värisinä ja niissä voidaan käyttää erilaisia pintoja. Tapetteja myydään myös erilaisilla kuvioilla, jotka miellyttävät tiettyä makua ja tyyliä. Syvennymme tapetteihin ja niiden värimaailmaan tässä artikkelissa tarkemmin. Pohdimme, miten värivalinnat vaikuttavat huoneen tunnelmaan ja toiminnallisuuteen.

Millaisia tapetteja on olemassa ja minkälainen niiden käyttötarkoitus on?

Tapetit ovat yksi sisustuksen tärkeimmistä elementeistä. Niillä luodaan huoneeseen haluttua tunnelmaa ja ne voivat mukailla huoneen teemaa. Tapeteilla onkin paljon erilaisia käyttötarkoituksia ja niitä on saatavilla monissa eri väreissä, materiaaleissa ja tyyleissä. Huoneeseen kannattaa valita laadukas ja kestävä tapetti, jonka tyyli ja materiaali kestävät aikaa ja elämää. 

Yleisin tapettityyppi on seinätapetti. Seinätapetteja on saatavilla laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Ne voidaan valita esimerkiksi huoneen sisustukseen tai teemaan sopivaksi. Seinätapetteja on myös saatavilla erilaisissa materiaaleissa, joista yleisin on paperi. Paperitapetit ovat kevyitä ja helppoja asentaa, mutta ne eivät kestä kovaa kulutusta. 

Toinen tapettityyppi on vinyylitapetti. Vinyylitapetit ovat paksumpia ja joustavampia kuin paperitapetit ja ne soveltuvat paremmin vaikeakulkuisiin tiloihin, kuten keittiöön tai pesuhuoneeseen. Ne myös suojaavat seiniä paremmin naarmuilta ja roskilta.

Minkä värinen tapetti kannattaa valita?

Tapetin värin tulisi olla sellainen, joka sopii yhteen huoneen muun sisustuksen kanssa. Sen tulisi mukailla huoneen tyyliä ja antaa oman vaikutuksensa tilan tunnelmaan. Tapetti voi toimia erinomaisena tapana lisätä uutta ilmettä ja tyyliä tilaan.  Vaikuttaa siltä, että tapetit elävät uutta tulemistaan sisustuksessa

Valkoinen tapetti on aina varma valinta, koska se sopii useimpien värien kanssa yhteen. Se on klassikkojen klassikko, eikä se poistu koskaan muodista. Valkoista tapettiväriä on helppo yhdistää muiden sisustusratkaisujen kanssa. Huone saa raikkautta ja avaruutta, kun huoneesta tulee laajemman näköinen.

Musta tapetti sopii puolelestaan draamaattisempaan tyyliin. Väri voi ajatuksena aluksi pelottaa, mutta siihen voi helposti yhdistellä muita värejä. Esimerkiksi vaaleat tai värikkäät huonekalut ja muut sisustuselementit voivat toimia loistavana vastapainona tummalle tapetille. 

Kirjava tapetti on mielenkiintoinen ja suomalaiskodeissa ehkä hieman erikoisempi valinta. Kirjava tapetti voi olla hyvin mielenkiintoinen lisäys huoneeseen, mutta sen valinnassa kannattaa olla varovainen. Se sopii räiskyvälle persoonalle, joka haluaa ammentaa kodistaan iloa ja energiaa. Kirjavalle tapetille voi sopia kaveriksi huonekalut, joissa on rauhoittavampaa tunnelmaa.

Onko tapetti helppo asentaa itse?

Tapetin asennus on yleensä helppoa, mutta se vaatii tiettyjä taitoja ja työkaluja. Asentamiseen tarvitaan usein tapettirullaa, liimaa, vettä ja sivellin. 

Tapettien kiinnittäminen alkaa pienellä etukäteistyöllä. Puhdista seinät ja varmista, että niiden pinnat ovat tasaiset. Jos huomaat seinissäsi halkeamia tai muita epätasaisuuksia, korjaa ne ennen tapettien asettamista. Tapetti on mahdollista kiinnittää myös vanhojen tapettien päälle, mutta niidenkin kunto kannattaa tarkistaa ensin. Jos asia herättää epäilystä, ota yhteyttä alan ammattilaiseen. 

Tapettien asentaminen aloitetaan yleensä yhdestä nurkasta, josta edetään eteenpäin. Tapetti liimataan ensin seiniin ja sen jälkeen vedetään kevyesti siveltimellä niin, että liima tarttuu hyvin tapettiin. Tapetin asennuksen kaikki vaiheet voi tarkistaa kätevästi netistä, josta löytyy paljon hyödyllistä opastusta.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje