KotiAsuminenSota, korot ja inflaatio puraisivat – näin monta prosenttia asuntokauppa hiljeni lokakuussa

Sota, korot ja inflaatio puraisivat – näin monta prosenttia asuntokauppa hiljeni lokakuussa

Kiinteistömaailman asuntomyymälät tekivät juuri päättyneessä lokakuussa 706 käytettyjen ja 29 uusien asuntojen ja kiinteistöjen kauppaa, yhteensä siis 735 kauppakappaletta. Vertailulukuun eli viime vuoden lokakuun kauppamäärään (1076) verrattuna laskua tuli siten noin 30 prosenttia.

Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä arvioi, että kahden seuraavan vuosineljänneksen eli käynnissä olevan vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana asuntokaupassa nähdään pitkän ajan keskiarvoa hiljaisempi jakso.

”Sota, arjen inflaatio ja kallistunut rahan hinta ovat varsin tehokas kombinaatio iskemään kiilaa kotitalouksien investointihalukkuuteen”, Kyhälä sanoo.

”Tarvevetoiset kaupat tehtiin lokakuussa ja tullaan tekemään talvenkin aikana: yli 730 asiakasta vaihtoi avullamme uuteen kotiin lokakuussa, ja päälle tulee vuokravälitys, jossa lokakuu oli edellisvuotta vilkkaampi. Uusien asuntojen tarjonnan väheneminen on kuitenkin osaltaan omiaan vähentämään asuntokauppaa, samoin kuin sijoittaja-asiakkaiden varovaisuus”, Kyhälä sanoo.

Ensiasunnon ostajien osuus kaikista lokakuussa tehdyistä kaupoista nousi yli neljännekseen, mikä korostaa asuntokaupan tarvevetoisuutta Suomessa.

Lähde: Kiinteistömaailma

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT