KotiAsuminenKauppalehti: Taloyhtiölainojen nousu voi johtaa ikäviin seurauksiin

Kauppalehti: Taloyhtiölainojen nousu voi johtaa ikäviin seurauksiin

Taloyhtiölainoista huolta herättää nopea korkojen nousu. Kustannusten nousu saattaa tulla useille osakkaille yllätyksenä, kun lainojen viitekorkoja seuraavan kerran tarkastellaan.

Energiahintojen nousu on jo ottanut koville monissa taloyhtiöissä ja myös hoitovastikkeet kohoavat. Useasti lainat ovat sidottu 12 kuukauden euriboriin ja niiden korot olivat nollissa viime keväänä, jolloin ne tarkistettiin viimeksi.

Yhtiökokouksia pidetään tyypillisesti keväällä ja silloin yleensä sovitaan lainojen nostamisesta. Eli vasta ensi keväänä korkojen nousu iskee tajuntaan taloyhtiöissä.

Lisämausteena se, että pankki voi muuttaa taloyhtiölainojen marginaalia, mikäli tilanne heikkenee.

Taloyhtiölainat keskittyvät enemmän niillle paikkakunnille, jossa on arvokkaampia kiinteistöjä. Näistä lainoista yli 40 prosenttia onkin pääkaupunkiseudulla, kertoo Suomen Pankki.

Markkinoilla on jo ollut tapauksia, joissa sijoittajan täytynyt pakkomyydä kohde tai sen asukkaan on täytynyt muuttaa pois, kun talous ei ole venynyt uusiin menoihin.

Ongelmat voivat lisääntyä, jos pakkomyyntitilanne yhdistyy siihen, että kohde ei mene kaupaksi tai sen myyjä ei saa takaisin omia rahojaan.

Lähde: Kauppalehti

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT