KotiIdeat / vinkkejäKaikilla on mahdollisuus muuttaa kotiaan älykkäämmäksi ja turvallisemmaksi erilaisten älylaitteiden avulla

Kaikilla on mahdollisuus muuttaa kotiaan älykkäämmäksi ja turvallisemmaksi erilaisten älylaitteiden avulla

Kaikenlainen elämää helpottava teknologia on ollut jo kauan ihmisten suosiossa. Niin sanotut älykodit olivat aikaisemmin jotain, mitä saattoi nähdä elokuvissa ja TV-sarjoissa ja mihin vain todella rikkailla oli varaa ja josta muut saattoivat vain haaveilla. Mutta tänä päivänä tarjolla on paljon eri hintaisia vaihtoehtoja oman kodin muuttamiseksi älykkäämmäksi. Edullisten vaihtoehtojen ansiosta sinun ei tarvitse räjäyttää pankkia tai turvautua lainaan ja voit nauttia älykodistasi rauhallisin mielin. Oli sinulla sitten iso tai pieni koti, tarjolla on monenlaisia älylaitteita, jotka sopivat täydellisesti molempiin. 

Älykodin ohjaaminen onnistuu mobiilisovelluksen avulla

Kodistaan voi tehdä älykkäämmän monella eri tavalla. Voit rajoittaa sen esimerkiksi vain valaistukseen tai hallita kaikkia kodin sähkölaitteita omalla älypuhelimellasi. Voit esimerkiksi ohjata kotoa poissa ollessasi valaistusta niin, että ulospäin näyttää siltä, että joku on kotona. Voit myös ovelle asennettavan ja ovikelloon yhdistettävän kameran avulla pitää lukua siitä, ketä ovellasi on tai käy silloin, kun et ole kotona. Valinnan varaa on siis todella paljon. Mistä siis aloittaa? 

Älykodin laitteita myydään monissa eri paikoissa. Niitä voi ostaa myymälöistä tai tilata verkosta. Verkosta tilaaminen voi olla helpointa, sillä tuotteita on helpompi vertailla ja tietoa laitteiden yhteensopivuudesta löytyy yleensä enemmän.  Helpointa älykodin rakentaminen on aloittaa kauko-ohjattavista pistorasioista. Ne voi ajastaa esimerkiksi syttymään ja sammumaan haluttuna aikana. Tällaisten pistorasioiden ansiosta sinun ei enää tarvitse miettiä kotoa lähtiessäsi, jätitkö kahvinkeittimen tai silitysraudan päälle, kun voit kytkeä pistorasiat pois päältä mobiilisovelluksen kautta. 

Toinen helppo älykodin ratkaisu ovat lamput, joilla valaistusta voi muuttaa oman mielialan ja tunnelman mukaan. Saatavilla on myös lamppuja, joiden väriä voi vaihtaa. Saatavilla on myös erilaisia valoketjuja, joiden värin voi asettaa vaihtumaan musiikin tahdissa. 

Yksi tärkeimmistä älykodin laitteiden avulla hoidettavista tehtävistä on kodin turvallisuuden varmistaminen. Kotiin voi asentaa valvontakameroita esimerkiksi olohuoneeseen tai lastenhuoneeseen. Saatavilla on myös ovikelloon liitettävä valvontakamera, joka lähettää puhelimeen ilmoituksen ja livekuvaa tai still-kuvan ovella olevasta henkilöstä. Kamera toimii myös liiketunnistimella, joten niistäkin vierailijoista, jotka eivät soita ovikelloa, tulee ilmoitus puhelimeen ja sovelluksen kautta voit asettaa videokuvan nauhoituksen päälle silloin, jos ovellasi on hämärillä asioilla olevia henkilöitä. 

Robotti-imureita, älyjääkaappeja ja älyliesiä

Jos haluat viedä älykkään kodin ajatuksen vähän pidemmälle, voit hankkia kotiisi myös älykkäitä kodinkoneita. Robotti-imuri, robottiruohonleikkuri ja äly-TV löytyvät jo monesta kodista, mutta esimerkiksi älyjääkaappi ja älyliedet ja liesituulettimet eivät ole vielä niin yleisiä. Voit hankkia kotiisi astinpesukoneen ja pesukoneen, joiden ohjaaminen onnistuu puhelinsovelluksella. Voit ohjata älykkään kahvinkeittimen keittämään sinulle kahvin valmiiksi, kun tulet kaupasta kotiin isojen ostosten kanssa. 

Vanhemmille sukupolville älykodin laitteisiin siirtyminen voi tuntua vieraalta, mutta nuoremmille sukupolville ne ovat lähes jokapäiväisiä laitteita. Mutta älylaitteista voi kuitenkin olla apua henkilöille, joilla on esimerkiksi iän mukanaan tuomaa muistin heikkenemistä. Tällöin esimerkiksi ajastettavat pistorasiat voivat olla hyvä vaihtoehto, jolloin vältytään kodinkoneiden tai valojen päälle jääminen. Niiden avulla on myös mahdollista nipistää sähkönkulutusta, mikä on tänä päivänä erittäin tärkeää, kun sähkön hinta nousee jatkuvasti. 

Seuraa tarjouksia

Jos harkitset kotisi muuttamista älykkäämmäksi, kannattaa seurata älykodin laitteita myyvien tahojen mahdollisia tarjouksia. Monissa paikoissa myydään myös valmiita pakettiratkaisuja, jolloin sinun ei tarvitse erikseen miettiä ja valita yhteensopivia laitteita, vaan saat ne valmiina pakettina, mikä nopeuttaa ja helpottaa laitteiden tilaamista. Ihan tavallisetkin hypermarketit mainostavat joskus myyvänsä älykodin laitteita ja ne soveltuvat oikein hyvin etenkin silloin, kun haluat aloittaa älykodin rakentamisen esimerkiksi juuri valaistuksesta tai älypistorasioista. Valitsitpa minkälaisen tahansa älykodin laitteen, kannattaa aina lukea tarkasti sen tuotetiedot ja kysellä mahdollisesti lisää myös myyjältä. Jos olet kiinnostunut tekemään kodistasi hieman älykkäämmän, kannattaa älykotilaitteisiin ryhtyä tutustumaan jo heti tänään. Et varmasti tule katumaan sitä, että panostat älykkäämpään ja samalla myös turvallisempaan kotiin.

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje