KotiSisustaminenSkandinaavinen sisustus hurmaa

Skandinaavinen sisustus hurmaa

Skandinaavinen sisustus on kaiken kaikkiaan hyvin pelkistettyä ja selkeää. Sen parhaisiin puoliin kuuluu ajattomuus sekä selkeys, jota se koteihin tuo. Skandinaavinen sisustus on samaan aikaan sekä ajatonta, luonnonläheistä, että minimalistista. Tämä on monille Pohjoismaissa asuville tärkeää, sillä kotien halutaan olevan selkeitä sekä rauhoittavia. Luonnonvalon määrää pyritään maksimoimaan avarien tilojen avulla. yhtenä syynä tähän on erityisesti pitkä ja pimeä talvi. 

Pohjoismaissa väestötiheys on pienempi kuin monella muulla alueella maapallolla. Amerikat, Aasia ja Keski-Eurooppa ovat väestöntiheydeltä aivan erilaisessa tilanteessa kuin Pohjoismaat. Pohjoismaissa luonto on hyvin lähellä ihmistä ja onkin täysin ymmärrettävää, että miksi luonto on saanut niin suuren merkitys skandinaavisessa sisustuksessa. Luontoon liittyvät vahvasti niin vesi, metsä kuin myös valo. 

Laadukkaat kalusteet ovat tärkeä osa skandinaavista sisustusta

Monelle tuttuja sisustuselementtejä ovat laadukkaat sukupolvelta toiselle kiertäneet huonekalut. Artekin kalusteet ovat hyvin yleinen näky skandinaavisessa sisustuksessa, aivan kuten monet muut Alvar Aallon sisustustuotteet. Kalusteissa suositaan luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Värit ovat yleensä vaaleita ja niihin tuodaan kontrastia mustilla ja harmailla yksityiskohdilla. huonekalut puolestaan selkeitä ja ilman suuria yksityiskohtia.

Sohvat ovat skandinaavisessa sisustuksessa yleensä hyvin yksinkertaisia ja selkeitä, niitä verhoaa vaaleat värit, sekä esimerkiksi mustat tai harmaat koristetyynyt. Sohvat ovat selkeitä kokonaisuuksia ja yhteensopivia muiden huonekalujen kanssa. Näin ollen on helppo illalla istua sohvalle, nostaa jalat rahille ja alkaa lukemaan esimerkiksi eToro kokemuksia tai jotain kevyttä lukemista. Sohvapöytänä, jolle kahvikupin laskee, voi toimia esimerkiksi puunkannosta tehty pöytä. 

Sisustuksen kestävyys on hyvin tärkeää, siksi useissa kodeissa on paljon sekä perintönä saatuja huonekaluja, kuten kaappeja tai laatikostoja. Mutta samalla ne on  yhdistetty näyttävästi ja toimivasti nykyaikaisiin moderneihin sohviin sekä lamppuihin. Usein sisustuksessa huonekaluista välittyy sekä kestävyys, että laadukkuus. Nykyaika sekä menneisyys elävät kodeissa sovussa. 

Sisustustekstiilit näyttelevät suurta osaa sisustuksesta

Skandinaavisessa sisustuksessa suositaan ehdottomasti vaaleita värejä, kuten esimerkiksi vaalean harmaita sävyjä tai beessiä. Myös tekstiilien laatuun kiinnitetään paljon huomiota. Laadun tulee olla hyvä, sillä skandinaavinen sisustus henkii kestävyyttä ja pysyvyyttä, ei materialismin huumaa. Toisinaan sisustuksessa saattaa näkyä myös värien loistoa tekstiileissä. Marimekon sisustustekstiilit, kuten verhot ja matot sekä petivaatteet ovat väreiltään näyttäviä, mutta tyylikkäitä. 

Luonnonmateriaaleista erityisen paljon esillä on pellava, villa sekä puuvilla. Kaikki nämä ovat olleet tärkeässä osassa arkea jo vuosikymmenien ajan. Nykyisin lisäksi on noussut suosioon hamppu, joka sopii skandinaaviseen sisustukseen sekä värinsä, että kestävyytensä puolesta erinomaisesti. Toisinaan myös sekä taljat, että tekotaljat ovat suuressa merkityksessä sisustaessa. 

Matoissa puolestaan suositaan juuttimattoja, sisalmattoja sekä paperinarumattoja. Toisinaan matot voivat olla myös värikkäitä ja näyttäviä, kuten Vallilan matot. Toisinaan taas matot ovat hyvin pelkistettyjä vain hennosti harmaan värisiä mattoja, jotka rauhoittavat tilaa entisestään mukavasti. Useista kodeista löytyykin sekä kirkkaan värisiä mattoja kuin myös rauhoittavia minimalistisia mattoja, jotka tekevät tilasta pelkistetymmän. 

Skandinaavinen sisustus on niukka

Skandinaavisessa sisustuksessa niukkuus on avainasemassa. Jokainen esine harkitaan tarkkaan, sillä koteja ei haluta täyttää liian kirjaviksi tai sekaviksi. Hyllyt halutaan pitää siisteinä ja tyhjinä, vain minimalistisia esineitä suositaan sisustukseen yhdistettynä. Tämä näkyy niin, että jokainen sisustuselementti on sellaisenaan toimiva.

Myös taide on skandinaavisen sisustuksen parissa hyvin pelkistettyä. Selkeitä linjoja suositaan niin koriste-esineissä kuin myös maalauksissa ja muissa taiteen muodoissa. Samalla skandinaavisen sisustuksen henkeen soveltuvat hyvin esimerkiksi taulut maalaismaisemasta, metsistä tai merestä. Taide on yleensä hyvin näyttävää, mutta pelkistettyä. 

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT