Onko jääkaappisi jatkuvasti niin täynnä, että et edes näe mitä siellä on? On mahdollista, että osa asioista on viemässä siellä tilaa aivan turhaan. Usein jääkaapissa säilytetään jopa sellaisia ruokia, jotka maistuisivat paremmalta ja säilyisivät pidempään, mikäli niitä säilytettäisiin huoneenlämmössä.
Ruoan oikeanlainen säilytys parantaa ruokailukokemusta ja voi parhaimmillaan vähentää ruokajätteen syntymistä.
Tässä lista asioista, jotka voit ottaa pois jääkaapistasi:
Leipä
Leipä vanhenee jääkaapissa huomattavasti nopeammin kuin huoneenlämmössä. Säilytä leipä jääkaapin sijaan viileässä, kuivassa paikassa. Parhaita säilytyspaikkoja leivälle ovat leipälaatikot ja paperipussit.
Sipulit
Heitä sipulit ulos jääkaapin vihanneslaatikosta. Sipulit säilyvät parhaiten kuivissa paikoissa, joissa on hyvä ilmanvaihto. Pidä sipulit kuitenkin pimeässä, jotta ne eivät ala itämään. Jos käytät vain puolikkaan sipulin, pakasta loput.
Avokado
Kivikovien avokadojen säilyttäminen jääkaapissa on varma tapa saada ne pilaantumaan ilman, että niistä tulee välillä syöntikypsiä.
Säilytä avokadot paperipussissa, ja jos haluat nopeuttaa kypsymistä, lisää pussiin myös banaani.
Halkaistuja avokadoja kannattaa kuitenkin säilyttää jääkaapissa. Laita pienelle lautaselle tilkka sitruunanmehua, ja laske avokado halkaisupinta alaspäin mehun päälle.
Tomaatit
Huoneenlämpöiset tomaatit maistuvat paremmalta, kun taas jääkaappikylmissä tomaateissa makua ei ole juuri nimeksikään. Joten ota tomaatit pois jääkaapista ja säilytä niitä keittiön tasolla tai ikkunalaudalla.
Hunaja
Hunaja on luonnollinen säilytysaine, eikä vaadi jääkaappisäilytystä. Kylmässä jääkaapissa hunaja imee herkästi itseensä hajuja ja kosteutta. Säilytä hunaja keittiön kaapissa.
Kuivakakku
Jos kakussa ei ole kermaa, kermajuustoa tai kuorrutusta, voit säilyttää sitä huoneenlämmössä ilmatiiviissä astiassa noin kolme päivää.
Meloni
Säilytä kokonaiset melonit huoneenlämmössä. Kun halkaiset melonin, käytä kelmua peittääksesi leikkuupinta ja pistä meloni sitten jääkaappiin, jossa se säilyy 3-5 päivää.
Kahvi
Kahvia ei pitäisi koskaan säilyttää jääkaapissa, sillä se imee herkästi hajuja. Säilytä kahvi ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.
Kananmunat
Ihmisillä on kumma taipumus säilyttää kananmunia jääkaapissa, vaikka kaupassakaan niitä ei pidetä kylmässä. Kananmunien säilytys huoneenlämmössä on turvallista, kunhan keittiön lämpötila ei nouse liian korkealle. Bonus: huoneenlämpöiset kananmunat myös vatkautuvat paremmin.
Kuva: Unsplash