KotiRemontointi ja rakentaminenTaloyhtiössä asuva – näin asbestikartoitus toimii

Taloyhtiössä asuva – näin asbestikartoitus toimii

Asbestikartoitus on usein osa ennen vuotta 1994 rakennetun talon tai asunnon remonttiprosessia.

Ennen kuin terveydelle erittäin vaarallinen asbesti kiellettiin kokonaan vuonna 1994, sitä käytettiin laajalti rakentamisessa sen hyvien palonkesto-ominaisuuksien sekä lämmön- ja sähköneristysominaisuuksien vuoksi.

Asbestia käytettiin muun muassa eristeissä, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, maaleissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa ja monissa muissa rakennusmateriaaleissa – käytännössä asbestia on käytetty jossain muodossa lähes kaikissa vanhoissa rakennuksissa.

Vuonna 2016 uudistunut asbestilainsäädäntö velvoittaa kaikkia ennen vuotta 1994 valmistunutta rakennusta remontoivia teettämään asbestikartoituksen, ennen kuin purkutöitä tai pintoja rikkovia hankkeita aloitetaan. Asbestikartoitus ja -purku saattaa olla osa remonttia, mikäli suunnitelmissa on esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremontti. Myös lattiaremontti tai seinän purkaminen ovat remontteja, jolloin asbestiasioita voi olla tarve miettiä.

Asbestikartoitus on tärkeä osa remonttiprojektia. Asbestipurkutyöt voivat viivästyä, mikäli kohteesta ei ole laadittu asiantuntemukseen pohjautuvaa asbestikartoitusta. Huolellinen asbestikartoitus säästää niin urakka-ajassa, kuin ennaltaehkäisee purkuvaiheessa ilmenevien ikävien yllätysten ja lisätöiden määrää.

Asbestipurkutyön turvallinen läpivienti taloyhtiössä

Ensimmäinen askel taloyhtiössä asuvalle on ottaa yhteyttä isännöitsijään ja kertoa remonttisuunnitelmista. Isännöitsijä osaa kertoa, mikäli asbestikartoitus tulee tehdä. Isännöitsijällä on myös tärkeä rooli purkutöiden vastuullisessa toteutuksessa.

Asbestikartoitus

Hankkeen suunnitteluvaiheessa tilataan asbestikartoitus. Kartoitusta tekemään otetaan sertifioitu tai AHA-koulutuksen suorittanut asbesti- ja haitta-aineasiantuntija. Näytteet analysoidaan laboratoriossa.

Asbestipurkutyö

Varmistetaan, että asbestipurkutyön suorittaja on Aluehallintoviraston valtuuttama ja se kuuluu asbestipurkutyöluparekisteriin.

Ilmamittaus

Varmistetaan, että työalueet ovat turvallisia jatkokäyttöön. Isännöitsijä huolehtii, että asbestipurkutöiden jälkeen alueen puhtaus on varmistettu ja puhtaan ilmanäytteen analyysilausunto on liitetty osaksi tilojen luovutusasiakirjaa.

Kuva: Pixabay

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ
- Mainos -

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje