KotiRemontointi ja rakentaminenKyselytutkimus paljastaa: suomalaiset toivovat keittiöltä käytännöllisyyttä ja toimivuutta

Kyselytutkimus paljastaa: suomalaiset toivovat keittiöltä käytännöllisyyttä ja toimivuutta

Keittiön toiminnallisuus on suomalaisille tärkeintä, mutta myös ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää.

Novart Oy:n teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaiset haaveilevat keittiössään käytännöllisyyttä lisäävistä asioista.

Näitä omaan keittiöön toivotaan:

  • Jätteiden lajittelu. Kätevämpi jätekaappi tai lajittelupiste – 37 %
  • Säilytystilat. Laatikoita tai mekanismeja toimivaan säilytykseen – 36 %
  • Tasot. Enemmän lasku- tai työtasoja – 33 %
  • Valaistus. Parempi valaistus – 24 %
  • Kodinkoneet. Integroidut kodinkoneet – 19 %
  • Ruokailutila. Tilaa ruokapöydälle – 18 %

Kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia suomalaisista kertoo keittiön vaikuttavan kodin valintaan vähintään melko paljon. Etenkin nuorille aikuisille keittiö on tärkeä – 80 prosenttia alle 30-vuotiaista valitsee kodin keittiön perusteella.

– Keittiön merkitys on selvästi kasvanut, ja ostajat tutkailevat keittiötä eniten asunnon huoneista. Moni muuten sopiva asunto saattaa jäädä hankkimatta, jos keittiö ei ole omaan arkeen sopiva. Jos keittiö ei miellytä, se halutaan ehdottomasti remontoida, kertoo Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä Nina Lampinen Novart Oy:n tiedotteessa.

Avokeittiö vai erilliskeittiö

Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. 40 prosentin mielestä avokeittiö on erilliskeittiötä parempi, 36 prosenttia on päinvastaista mieltä.

– Avokeittiö tuo kotiin tilan tuntua, mutta toisaalta erillinen keittiö tai keittiön osittainen sulkeminen voi tuntua rauhallisemmalta etenkin nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa ja etätyöstä on tullut yhä pysyvämpi työn tekemisen muoto. Nyt mietitään, miten myös keittiössä voisi tehdä paremmin töitä, kertoo Novartin myynti- ja markkinointijohtaja Anu Tola.

Koronapandemian aikaan 16 prosenttia suomalaisista tekee töitä keittiössä. Etätyöskentelyn vuoksi keittiöön toivotaan parempia tuoleja, työskentelyyn soveltuvaa saareketta, isompaa pöytää tai taittuvaa sivupöytää.

Ulkonäöllä on väliä

Suomalaisille käytännöllisyys on keittiössä tärkeintä, mutta myös ulkonäöllä on suuri merkitys. Jopa kolmasosa suomalaisista kokee, että nykyisen keittiön materiaalit tai värit eivät vastaa omaa tyyliä.

Tola kehottaa sisustajia valitsemaan keittiöön juuri sellaisia värejä, joista itse nauttii. Ajattoman valkoisen lisäksi keittiöihin halutaan nyt yhä enemmän myös väriä. Luonnonläheiset värit, kuten harmaa, ruskea ja vihreän eri sävyt ovat vaihtoehtoja, jotka kestävät hyvin aikaa.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje