KotiUutisetYle: Suomessa tulisi herätä siilien tilanteeseen tai kohta niitä ei enää ole...

Yle: Suomessa tulisi herätä siilien tilanteeseen tai kohta niitä ei enää ole – Queen-tähti puhuu siilien puolesta Englannissa

Vapaaehtoiset hoitavat loukkaantuneita ja aliravitsemuksesta kärsiviä siilejä. He toivoisivat, että Suomessa kiinnitettäisiin lisää huomiota tämän rauhoitetun eläimen asioihin ja nopeasti.

Nina Mäkinen nostaa erään siilin laatikosta ylös, kun niillä on ruoka-aika. 130-grammainen siili raottaa silmiään sekä tuhahtaa.

Kyseisen siilin lisäksi Oulussa asuva Mäkinen hoitaa kodissaan seitsemää muutakin siiliä. Ne eivät selviäisi hengissä tulevasta talvihorroksesta nykypainoisina, joten ne ovat Mäkisellä ruokinnassa.

– Löydetyillä siileillä on kaikilla ollut painoa vain parisataa grammaa tai alle, mikä on aivan liian vähän horrostamiseen. Painoa pitäisi olla vähintään 800 grammaa, Mäkinen sanoo.

Ruokinta pyrkii palauttamaan ne takaisin luontoon jossain vaiheessa. Mäkinen on tehnyt tätä työtä kuusi vuotta. Suomen siiliaktiivit ovat huolissaan, sillä niitä on parin kolmen vuoden sisään kuollut yhä enemmän ja asialle pitäisi tehdä jotain pikaisesti.

Tähän tilanteeseen on vaikuttanut muun muassa voimakas rakentaminen, robotti- ja siimaleikkurit ja liikenne.

Vapaaehtoistyötä yli 10 vuotta tehnyt Seppo Pörhö sanoo, että esimerkiksi Oulussa uuden asuinalueen tieltä kaadettiin metsää syksyllä, kun siilit olivat horroksessa.

– Silloin ne eivät yleensä selviä vaan valitettavasti kuolevat, Pörhö toteaa.

Tämä johtaa siihen, että siilien talvipesintäpaikat katoavat.

– Nurmikot leikataan lyhyiksi ja risukasat kerätään pois. Pihat ovat golfkenttämaisia, ja niistä puuttuvat nykyään esimerkiksi puutarhavajat, joihin siili pääsisi tekemään pesän, Tiina Kinnunen lisää asiaan.

Taudit ja erilaiset loiset ovat myös vaikuttaneet siilien kuolemiin. 20-vuotta siilien parissa vapaaehtoistyötä tehnyt Tiina Kinnunen kertoo asian tiimoilta:

– Siilejä on aina välillä hävinnyt, mutta kanta on kuitenkin palautunut. Nyt näemme, että se ei enää palaudu. Ongelma on suuri.

Vapaaehtoiset nostavat esiin Englannin tilanteen, jossa tästä asiasta puhutaan julkisesta paljon enemmän. Siellä siilejä varten on tehty sairaaloita ja jopa siiliambulanssi. Myös Queen-yhtyeen kitaristi Brian May on puhunut asiasta julkisesti, sillä hän rakastaa siilejä.

Suomessa siilien hoito tapahtuu pääasiassa ihmisten kotona.

– Esimerkiksi Korkeasaaren villieläinsairaala ottaa jonkin verran siilejä, mutta siilejä on melkein ympäri Suomea. Ei meillä oikein ole paikkoja, mihin niitä voisi viedä, eikä ole hirveästi eläinlääkäreitäkään, jotka siilejä hoitavat, Nina Mäkinen kertoo.

Vapaaehtoisten mukaan tavalliset ihmiset voivat silti tehdä paljon siilien hyväksi, kuten rakentaa vaikkapa horrostamispaikkoja. Aliravittu tai loukkaantunut siili tulisi aina viedä eläinsuojeluneuvojille tai jollekin muulle näitä eläimiä auttaville.

Siili on ihmisystävällinen eläin, joka ei tee pahaa kenellekään Seppo Pörhö vielä lopuksi muistuttaa.

Lähde: Yle

Kuva: Pixabay

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT