KotiIdeat / vinkkejäNäin rakennat itsellesi parvekepuutarhan – tässä pikaopas suunnittelun avuksi

Näin rakennat itsellesi parvekepuutarhan – tässä pikaopas suunnittelun avuksi

Tilan rajallisuus saattaa hankaloittaa parvekepuutarhan suunnittelua. Voi olla, että pieni parveke tuntuu mahdottomalta paikalta rakentaa minkäänlaista puutarhaa. Mutta kun perusasiat ovat hallussa, pääset pitkälle jo pelkällä mielikuvituksen käytöllä – olipa parvekkeesi minkä kokoinen tahansa.

Ennen kuin aloitat istuttamisen, tee suunnitelma, johon sisältyy tärkeitä yksityiskohtia parvekkeestasi: Minkä kokoinen parveke sinulla on? Onko se enimmäkseen varjossa, vai auringossa?

Selaa esimerkiksi Pinterestiä ja etsi kuvia parvekepuutarhoista. Valitse puutarha josta pidät ja mieti, miten voisit toteuttaa vastaavan omalla parvekkeellasi.

On tärkeää myös miettiä, kuinka aiot käyttää parvekettasi. Onko tarkoituksesi istuskella ja rentoutua? Kenties ruokailla? Mitä haasteita tilaan liittyy? Suunnittele, miten voisit käyttää tilaa mahdollisimman tehokkaasti ja monipuolisesti.

Mieti myös, kuinka yhdistät parvekkeen muuhun kotiin. Ajattele tilaa, joka johtaa parvekkeelle – olipa se olohuone, keittiö tai makuuhuone – ja kuinka sisätilan sisustus vaikuttaa parvekkeen tunnelmaan. Hallitseeko sisätiloja tietty väriteema? Haluatko, että sama teema jatkuu saumatta sisältä ulos parvekepuutarhaan?

Parvekepuutarhan suunnittelu

Aurinkoinen ja tuulinen parveke

Joillakin parvekkeilla ei ole kattoa tai lasituksia, joten ne ovat alttiina luonnonelementeille – kuten auringonpaisteelle ja tuulelle. On tärkeää tiedostaa, millaisille elementeille parvekkeesi altistuu.

Selvitä mihin ilmansuuntaan parvekkeesi suuntautuu, sekä tuulen tavanomainen suunta. Jos parvekkeesi on kovin tuulinen, on suositeltavaa hankkia jonkinlainen tuulensuoja. Voit myös laittaa tuuliselle reunalle tuulta sietäviä kasveja, jotka suojaavat samalla muita istutuksia.

Myös ruukut toimivat pienimuotoisina tuulensuojina, varsinkin jos istutat kasvit hieman tavanomaista matalammalle.

Älä hanki korkeavartisia kukkivia kasveja, mikäli parveke on kovin tuulinen ja aurinkoinen.

Kasvien kastelu

Parvekekasvit jotka ovat luonnonelementtien armoilla, kuivuvat nopeammin kuin suojassa olevat kasvit. On siis tärkeää huolehtia, että kastelet kasvejasi oikealla tavalla.

Etenkin paljon auringonvaloa saavat kasvit, sekä tuulisella paikalla olevat kasvit, tarvitsevat runsaasti vettä. Usein helpoin ratkaisu on käyttää altakasteluruukkuja.

Toinen ratkaisu on hankkia mahdollisimman suurikokoisia ruukkuja – parvekkeen mahdolliset painorajoitukset huomioon ottaen – sillä isoissa ruukuissa olevia kasveja tarvitsee kastella harvemmin.

Luodaksesi visuaalisesti miellyttävän kokoelman, hanki pariton määrä suuria ruukkuja sen sijaan, että täyttäisit parvekkeesi pienillä ruukuilla.

Harmonisen vaikutelman luot suosimalla joko samaa materiaalia olevia ruukkuja, tai ruukkuja, jotka ovat keskenään samaa väriä.

Kesällä kasvit vaativat kastelua vähintään kerran päivässä, toisinaan jopa kahdesti päivässä: aamulla, kun parvekkeelle ei vielä paista aurinko, sekä illan viiletessä. Kastella kannattaa aina päivän viileimpinä hetkinä, sillä muuten vesi haihtuu pois.

Varjoinen parveke

Parveke voi olla myös hyvin varjoinen. Varjoisalla parvekkeella viihtyvät muun muassa ahkeraliisat, minttu, begoniat, saniaiset, muratit, hortensiat, orvokit ja muut monivuotiset kasvit.

Jotkut vihannekset kasvavat myös varjoisalla paikalla. Esimerkiksi suurin osa vihreistä lehtivihanneksista viihtyy varjossa. Hedelmiä kasvattavat kasvit sen sijaan tarvitsevat auringonvaloa muodostaakseen hedelmän tarvitsemaa sokeria. Joten varjoon ei kannata istuttaa mansikoita eikä tomaatteja.

Lähde: Good Housekeeping

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT