KotiIdeat / vinkkejäNäin pidät huolta puulattiasta – 6 hyödyllistä vinkkiä

Näin pidät huolta puulattiasta – 6 hyödyllistä vinkkiä

Mitä puulattioiden kunnossapitoon tulee, ongelmien ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa kuin niiden korjaaminen. Puulattiat ovat oikein hoidettuna kestäviä ja näyttävät kauniilta jopa vuosikymmeniä. Lue tästä, kuinka pidät hyvää huolta puulattiastasi.

Pidä sisääntuloväylillä mattoja

Matot keräävät kivet, hiekan ja lian, joita kannat sisälle kenkiesi pohjissa. Sijoita eteismatto tai kynnysmatto oven eteen, jotta hiekka ja kivet eivät pääse naarmuttamaan puulattiaa.

Pyyhi puulattia kerran päivässä

Onpa lattiasi lankkua tai parkettia, lakaise tai pyyhi se joka päivä. On tärkeää poistaa lattialta lika ja hiekka, joka käyttäytyy muuten jalkojen alla kuin hiekkapaperi. Mikrokuituliina tai pehmeä harja sopivat puuhaan parhaiten, mutta voit käyttää lattian puhdistamiseen myös imuria, puulattialle soveltuvalla asetuksella.

Ole varovainen kenkien ja lemmikkien kanssa

Piikkikorkokengät – tai kengät, joissa on liukuesteet – voivat tehdä jälkiä lattiaan, joten ota kengät pois jalasta, kun olet sisällä. Huomioi, että myös koiran kynnet voivat naarmuttaa lattiaa, riippumatta siitä, minkäkokoinen koira on kyseessä. On siis tärkeää leikata koiran kynnet säännöllisesti. Kynsien leikkaamisen jälkeen hio myös niiden terävät kulmat.

Laita huopatarrat huonekalujen jalkojen alle

Käytä huopatarroja huonekalujen – etenkin tuolien – jaloissa, jotta ne eivät naarmuta lattiaa, kun niitä vedetään lattiaa pitkin. Huopatarrojen lisäksi olemassa on myös muita vaihtoehtoja, kuten huopatassuja ja kumijalkoja.

Puhdista perusteellisesti kerran kuukaudessa

Yleensä lakaiseminen auttaa pitämään pölyn ja lian hallinnassa. Perusteellisempi puhdistus voi tulla tarpeeseen noin kerran kuukaudessa. Pyyhi lattia nihkeällä luutulla, joka ei jätä lattiaa märäksi. Valitse puhdistusaine, joka sopii puulattialle.

Etikka on nykyisin suosittu aine luonnonmukaiseen puhdistamiseen, mutta niin etikka kuin sitruunakin ovat erittäin happamia, ja rikkovat vähitellen puulattian pintasuojan. Joten etikkaa ei suositella käytettäväksi puulattian siivoamiseen, ainakaan säännöllisesti.

Käsittele uudelleen tarvittaessa

Noin 3–5 vuoden välein puulattiasi kaipaa todennäköisesti huoltoa. Jos lattia näyttää samealta, tai siinä on paljon naarmuja, veden jättämiä tahroja, tai paikkoja, jossa pintakäsittelyaine on kulunut pois, voi olla aika hioa lattian pinta ja levittää uusi kerros puulattian suojausainetta. Tehtävän voi teettää ammattilaisella, tai tehdä itse, kunhan työn tekee oikein. Lattian hiominen puupuhtaaksi on pölyinen urakka, ja hiomakoneen vuokraus maksaa, mutta tekemällä itse voi säästää satoja euroja.

Kuva: Unsplash

 

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT