KotiIdeat / vinkkejä5 vinkkiä raikkaaseen huoneilmaan

5 vinkkiä raikkaaseen huoneilmaan

Hengitämme lähes 20 000 kertaa vuorokaudessa. Puhdas hengitysilma on erittäin tärkeää terveydellemme. Vietämme paljon aikaa kotonamme, joten kodin huoneilman laadusta huolehtiminen kannattaa. Ilmanvaihto on kunnossa, jos huoneilma tuntuu raikkaalta ja pyykit kuivuvat päivässä.

Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten allergiaoireita, väsymystä tai jopa hengitystiesairauksia. Toimimaton ilmanvaihto voi myös edesauttaa homeongelman syntymistä. Lue tästä, millä viidellä keinolla voit varmistua huoneilman raikkaudesta.

Toimiiko ilmanvaihto?

Ilmaan syntyy epäpuhtauksia lemmikkieläimistä, tupakansavusta, liasta ja pölystä, mutta myös hengittämisestä ja asunnossa elämisestä. Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävä on tuoda raikasta ilmaa sisälle ja poistaa epäpuhtauksia, pölyä ja kosteutta. Normaalisti huoneilman tulisi vaihtua noin parin tunnin välein.

Voit testata koneellisen ilmanvaihdon tehoa esimerkiksi paperiarkki -testillä, jossa laitat paperin ilmanvaihtoventtiilin eteen. Mikäli paperi pysyy kiinni venttiilissä, toimii ilmanvaihto. Myös kylpyhuoneen höyryisyys suihkun jälkeen kertoo ilmanvaihdon tehosta: jos kylpyhuoneen peili on huurussa vielä vartin jälkeen suihkusta, ilmanvaihdon tehossa voi olla parantamisen varaa.

Kerrostalossa tai rivitalossa asuvan tulee ottaa yhteyttä isännöitsijään tai huoltomieheen, mikäli ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus epäilyttää.

Onko kotisi puhdas?

Lika ja pöly tekee asunnosta ja huoneilmasta nopeasti tunkkaisen. Onkin suositeltavaa pyyhkiä pölyt ja imuroida huoneisto kerran viikossa. Pyyhi imuroinnin jälkeen lattiat vielä kostealla luutulla. Näin pääset eroon ilmassa leijuvista pölyhiukkasista.

Lisäksi tukkeutumassa olevat likakaivot ja hajulukot voivat aiheuttaa asuntoon epämiellyttäviä hajuja. Huolehdi niiden puhdistamisesta tarvittaessa. Pidä huolta myös roskisten säännöllisestä tyhjäämisestä.

Käytä liesituuletinta

Pidä liesituuletinta päällä, kun teet ruokaa, jotta ruoankäry ei jää leijumaan asuntoon. Puhdista aika ajoin liesituulettimen rasvasuodatin.

Tuuleta tehokkaasti

Asuntoa voi raikastaa perinteisellä keinolla, tuulettamalla. Tuuleta tehokkaasti avaamalla samaan aikaan useita ikkunoita, jotta huoneistoon syntyy ristiveto. Näin saat raikastettua huoneilman nopeasti niin, että lämpöä ei mene hukkaan kovin paljoa.

Tarkasta lämpötila

Huolehdi, että kodin lämpötila pysyy noin 20–21 asteessa oleskelutiloissa ja 18–20 asteessa makuuhuoneessa. Optimaalinen lämpötila on hyväksi terveydelle, kuluttaa vähemmän energiaa ja pitää huoneilman raikkaampana.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje