KotiIdeat / vinkkejä5 asiaa, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa viinietikalla

5 asiaa, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa viinietikalla

Viinietikka on jokseenkin trendikäs puhdistusaine.

Viinietikka on joka kodin ihmeaine mitä siivoamiseen tulee. Sen happoisuus toimii tehokkaasti kaikenlaista likaa vastaan. Etikka jopa tappaa jonkin verran pinnoilla olevia bakteereja. Aina puhdistuspuuhiin ei kannata kuitenkaan valita happoista etikkaa, vaan joillekin materiaaleille ja pinnoille hienovaraisempi puhdistusaine on parempi.

Tässä viisi asiaa, joita ei koskaan kannata puhdistaa viinietikalla.

Kiviset tasot

Kivestä tulee mieleen kovuus ja kestävyys, mutta todellisuudessa graniitin ja marmorin tapaiset materiaalit ovat arempia miltä näyttävät. Viinietikan happamuus voi syövyttää kiveä ja jättää pintaan pysyviä jälkiä. Käytä kivitasojen puhdistamiseen käsitiskiainetta ja lämmintä vettä.

Tiskikone

Tämä voi olla hieman yllättävää tietoa, sillä viinietikkaa ehdotetaan usein astianpesukoneen puhdistamiseen. Mutta ajan myötä etikka syövyttää kaikki tiskikoneen kumiset osat. Käytä puhdistamiseen sen sijaan astianpesukoneille tarkoitettuja aineita.

Älypuhelin

Älypuhelin saattaa likaantua keittiössä kokkaillessa tai auton renkaita vaihtaessa, mutta älä puhdista tahroja etikalla. Näytön sormenjälkiä hylkivä pinnoite voi vahingoittua. Paras keino likajälkien puhdistamiseen on kostutettu mikrokuituliina.

Puulattiat

Jotkut käyttävät laimennettua viinietikkaa puulattioiden puhdistamiseen, mutta se ei ole suositeltavaa. Ajan myötä voimakkaat hapot syövät puun pinnoitteet ja tekevät lattioista sameat. Käytä puupintojen puhdistamiseen tarkoitettua ainetta.

Veitset

Viinietikalla saat puhdistettua ruosteen veitsistä, mutta se myös syövyttää metallia ja tylsyttää terän. Astianpesuaine ja lämmin vesi toimivat veitsien puhdistamiseen, eivätkä ne pääse ruostumaan, jos kuivaat veitset heti pesun jälkeen.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT