KotiSisustaminen4 tavallista virhettä, joita ihmiset tekevät mattoa ostaessaan

4 tavallista virhettä, joita ihmiset tekevät mattoa ostaessaan

Matto on tärkeä osa sisustusta.

Oikeanlaisella matolla voi viimeistellä tilan kuin tilan. Toisaalta matolla voi myös pilata huoneen sisustuksen. Maton vääränlainen koko, tyyli tai materiaali saattaa sotkea huoneen tunnelman.

Tässä neljä yleistä virhettä, joita ihmiset tekevät mattokaupoilla.

Väärän kokoinen matto

Uutta mattoa ostaessa monet ihmiset miettivät sen kokoa – ja hyvä niin. Liian pieni matto saa koko huoneen näyttämään oudolta, kun taas liian suuri matto voi näyttää kokolattiamatolta.

Miten sitten valita oikean kokoinen matto? Huoneen koko ja huonekalut vaikuttavat maton kokoon, eikä selkeää sääntöä ole. Mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että seinän ja maton väliin tulisi jäädä noin puoli metriä tilaa. On myös suotavaa, että suurin osa huonekaluista mahtuu matolle, ainakin osittain.

Liian kallis matto

Toisin kuin joskus saatetaan ajatella, hyvän maton ei tarvitse välttämättä maksaa pientä omaisuutta. Laadukkaat matot voivat toki olla melko hintavia, riippuen muun muassa niissä käytetyistä materiaaleista – mutta hienosta merkistä ei kannata maksaa.

Huonolaatuinen matto

Huonolaatuisista materiaaleista tehty matto on surkea valinta sinulle, kodillesi ja ympäristölle.

Kun maton materiaalia valitsee, on turvallisinta ostaa luonnonkuiduista tehty matto, joka kestää käyttöä. Esimerkiksi tiukkaan kudottu juuttimatto voi näyttää samanaikaisesti sekä hienostuneelta että rennolta, ja toimia niin makuuhuoneessa kuin lasten leikkihuoneessa.

Villa on varsinainen ihmekuitu. Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, ja sen luonnolliset lanoliinit suojaavat sitä likaantumiselta. Villaa on käytetty mattojen kutomiseen jo vuosisatoja, eikä ihme.

Myös puuvillamatto voi olla hyvä valinta helppohoitoisuutensa vuoksi: toisin kuin monet muut matot, puuvillamaton voi pestä.

Valitsitpa minkä materiaalin tahansa, on tärkeä lukea sen ominaisuuksista ennen ostopäätöstä, jotta tiedät, sopiiko matto aikomaasi tilaan.

Matto, jota et varsinaisesti rakasta

Trendit tulevat ja menevät, mutta mattoa ei vaihdeta yhtä helposti kuin koristetyynyliinoja sohvaan. Mattokaupoilla trendit kannattaakin unohtaa ja etsiä sen sijaan matto, jota todella rakastaa. Sen sijaan että ostat pikaisesti maton, joka viimeistelee huoneen sisustuksen, käytä oikeanlaisen maton etsimiseen aikaa.

Kuva: Unsplash

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT