KotiRuokaKaupoissa on nyt kesän suosikkiruokaa runsaasti - lue täältä kokkausvinkit

Kaupoissa on nyt kesän suosikkiruokaa runsaasti – lue täältä kokkausvinkit

Suomessa kesä on vihertynyt nopealla tahdilla ja viimeistään nyt on aika hakea viherrystä reilusti myös lautaselle. Kesäkuukausien aikana suomalaisten vihannesten kulutus lähtee nousuun joka vuosi. Tarjolla on monipuolista vihreää ja raikasta – kaiken lisäksi kotimaisena laadukkaasti ja helposti. Saamme nauttia tänä kesänä kaikkien aikojen vihanneskeväästä, sillä tarjonta on erinomainen hevitiskeillä.

– Kevään aurinkoiset säät ovat tuoneet mukanaan runsaan ja maukkaan vihannestarjonnan. Kotimaisten kasvihuonevihannesten hintataso on tällä hetkellä varsin edullinen. Kesäisellä kauppareissulla kannattaakin napsia ruokakorin kulmakivet heviosastolta, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes sanoo.

Kerää tästä täsmävinkit ostoksiin, erilaiset salaatit ja yrtit toimivat joka aterialla!

Rotevaa jääsalaattia grilliruuan pariksi

Kotimainen jääsalaatti on rapea ja kestävä salaattityyppi – se kestää myös jonkin verran lämmitystä, joten se soveltuu hyvin osaksi grilliateriaa. Jääsalaatti toimii myös kesäisen värikkäissä wokeissa. Jääsalaatti on ryhdikästä tekoa, se kestää melko hyvin nuupahtamatta, joten on hyvä lisä myös rantapäivän eväsleipien väliin.

Babypinaatista vitamiinit kesään

Kotimaisesta tuoreesta babypinaatista saa mukavaa vaihtelua salaattipohjaan tai vaikkapa smoothien sekaan. Pienenä korjatuissa lehdissä on vitamiinit loistavasti tallella ja se onkin todellinen supersalaatti etenkin tuoreena nautittuna. Vain 50 grammaa babypinaattia sisältää aikuisen päivittäisen tarpeen verran K-vitamiinia. Lisäksi annoksesta saa puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6-vitamiineja. Esimerkiksi magnesiumin saanti on tärkeää turvata helteisen kuumina kesäpäivinä, sillä se edistää elektrolyyttitasapainoa.

Rucolalla kesäruuat uudelle tasolle

Italiasta kotoisin oleva rucola eli sinappikaali on tuttu maustaja artesaanipizzan päällä. Sillä saa hienon aromikasta makua myös salaattipohjaan tai vaikkapa yrttiöljyn ainesosaksi. Itsetehty yrttiöljy syntyy helposti sekoittamalla laadukkaan kotimaisen öljyn joukkoon rucolaa, basilikaa ja persiljaa sekä ripauksen suolaa. Kauniinvihreä kastike sopii niin salaatteihin kuin perunamuusia tai kuullotettuja kasviksiakin maustamaan.

Paahda rohkeasti

Salaatti voi ottaa paikan myös grillistä. Kotimainen rapea cosmopolitan- tai sydänsalaatti näyttää uuden puolen käytettynä nopeasti grillissä tai pannulla. Paahdetun salaatin pariksi sopii loistavasti itsetehty yrttipesto, ja annoksen kruunaa juustoraaste.

Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Lue lisää aiheesta!

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT