KotiRemontointi ja rakentaminen4 askelta – näin pääset alkuun keittiön suunnittelussa

4 askelta – näin pääset alkuun keittiön suunnittelussa

Täydellisen keittiön suunnitteleminen on iso ja jännittävä tehtävä. Pääset kenties kokoamaan unelmakarttoja, tilaamaan maalinäytteitä ja ostamaan sisustuslehtiä. Mutta keittiön suunnitteleminen voi olla myös stressaavaa, varsinkin silloin kun et ole varma miten ryhtyä projektiin.

Mitä tahansa suunnitteletkaan, ja olipa budjettisi millainen tahansa, näiden vinkkien avulla suunnitteluprosessi lähtee käyntiin jouhevasti.

Keittiön suunnittelu

Keittiöt olivat aikoinaan usein piilossa olevia työskentelytiloja, mutta nykyään ne ovat huoneita, joissa vietetään paljon aikaa. Keittiössä on oltava tilaa ruoan valmistamiselle, mutta sen lisäksi keittiön halutaan olevan viihtyisä oleskelutila.

Nykyään keittiö on monesti osa avoimen pohjaratkaisun kokonaisuutta yhdessä olohuoneen ja ruokailutilan kanssa, joten keittiön sisustuksen täytyy sopia tyylillisesti yhteen muun tilan kanssa.

1.     Tee lista niistä elementeistä, joita haluat sisällyttää keittiöösi

Aloita analysoimalla mitä nykyisestä keittiöstäsi puuttuu. Mitkä ratkaisut toimivat nykyisessä keittiössäsi ja mitkä eivät? Mieti, mitä haluat säilyttää vanhasta keittiöstä. Voisitko uusiokäyttää joitakin keittiön osia? Minkälaiset kaapit haluat? Onko toiveissasi lisätä keittiöön saareke? Kirjaa ylös yksityiskohtaisesti, mitä keittiöösi haluat.

2.     Suunnittele paras pohjaratkaisu keittiöllesi

Kun mietit erilaisia keittiön pohjaratkaisuja ja suunnitelmia, muodosta selkeämpi kokonaiskuva tämän listan avulla:

  1. Kuinka käytät keittiötäsi? Keittiön pohjaratkaisun tulisi vastata täydellisesti elämäntyyliäsi.
  2. Onko keittiö osa avointa pohjaratkaisua? Suunnittele keittiön toimivuus ensin, mutta ota huomioon myös sen suhde ruokailutilaan ja olohuoneeseen, jos ne ovat keittiön yhteydessä.
  3. Muista työskentelykolmio. Työskentelykolmio muodostuu keittiön kolmesta tärkeimmästä elementistä: jääkaapista, tiskialtaasta ja liedestä. Sijoita elementit niin, että niistä muodostuu ikään kuin kolmion kärjet. Nämä kolme pistettä tulisi olla niin lähekkäin, että ruoan valmistaminen on tehokasta ja ergonomista.
  4. Minkä mallinen keittiösi on? Ajattele minkä mallisiin keittiöihin työskentelykolmion voi asettaa. Voit päätyä esimerkiksi U-keittiöön, L-keittiöön tai avoimen pohjan keittiöön.

3.     Piirrä yksityiskohtainen pohjasuunnitelma

Kun listasi on valmis, voit piirtää keittiöllesi pohjasuunnitelman. Kun suunnittelet keittiötä, on tärkeää ymmärtää tila, mikä sinulla on käytössäsi. Todellisen tilan hahmottamiseksi piirrä suunnitelma niin, että kaikki sen osat ovat oikeissa mittasuhteissaan.

Merkkaa piirustukseen kaikki ikkunoiden ja ovien paikat. Valitse sitten keittiökaappien paikat ja piirrä ne kuvaan. Kun näet kuinka paljon tilaa sinulla on käytettävissäsi, voit suunnitella tilankäytön tehokkaasti.

Pohjapiirustuksen tekemisestä on todella hyötyä. Tilan hahmottamisen lisäksi se voi auttaa myös budjetin laskemisessa.

4.     Päätä keittiön tyyli

Kun tulevan keittiösi perusteet on suunniteltu, voit aloittaa kokoamaan sisustuksellisia ideoita yhteen. Mieti, minkä tyylisen keittiön haluat kotiisi.

  1. Haluatko, että keittiösi tyyli vastaa muun sisustuksen tyyliä? Minkä tyylinen kotisi on?
  2. Jos haluat uudistaa kotiasi muutenkin, mieti mikä sisustustyyli sinua viehättää juuri nyt.
  3. Millaisia värejä valitset, ja miten ajattelet niitä käyttää keittiössäsi?
  4. Mitä materiaaleja haluat käyttää? Työskentelytasoihin, lattiaan ja välitilaan on olemassa monenlaisia materiaalivaihtoehtoja.

Kun päädyt tiettyyn tyyliin, voit alkaa etsiä tyyliin sopivia elementtejä. Käytä inspiraation lähteenä sisustuslehtiä, sisustukseen keskittyviä verkkosivustoja, sekä Instagram ja Pinterest -sovelluksia. Kun tiedät jo valmiiksi mitä haluat, ja minkälaisia tarpeita keittiösi tulee täyttää, on keittiön ostaminen tai keittiöremontin teettäminen helpompaa, vaikka päätyisit lopulta käyttämään sisustussuunnittelijan palvelua.

Kuva: Pexels

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT