KotiAsuminenTop 5: Nämä taloyhtiöön liittyvät asiat kiinnostavat eniten käytetyn asunto-osakkeen ostajaa

Top 5: Nämä taloyhtiöön liittyvät asiat kiinnostavat eniten käytetyn asunto-osakkeen ostajaa

Asunnon ostajien kiinnostus taloyhtiöiden teknisestä ja taloudellisesta kunnosta on merkittävästi kasvanut viimeisten vuosien aikana, kertoo Kiinteistömaailman 58. barometrikysely. Ostajat haluavat varmistua siitä, että talotekniikka on ajan tasalla ja auttaa optimoimaan ylläpitokustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Taloyhtiöihin liittyvää tiedontarvetta ja kiinnostusta selvitettiin barometrissa, joka ennakoi maahan -6% keskimääräistä asuntojen hinnankehitystä vuonna 2023 ja jälleen positiiviselle +4%:n hintauralle palaavaa kehitystä vuonna 2024.

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin ja laajaan välittäjäkyselyyn pohjautuen Suomeen 6 prosentin keskimääräistä asuntojen ja kiinteistöjen hinnanlaskua tälle vuodelle.

”Käsillä on 2000-luvun finanssikriisiä vastaava hintakuoppa, joka muodostuu suhteellisen nopeasti ja purkautuu hitaasti”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Hintojen pohjakosketus näyttää toteutuvan alle puolessa vuodessa, ja uuden hintahuipun saavuttaminen kestää arviomme mukaan noin kaksi vuotta.”

Käänteen hetkeä takaisin nousu-uralle on kuitenkin vallitsevissa oloissa mahdoton tarkasti ajoittaa, mutta Kiinteistömaailman käyttämän tekoälypohjaisen ja välittäjäkyselyn tuloksilla rikastetun ennustemallin mukaan hinnanlaskua nähdään vielä lähikuukausien ajan, ja käänne hinnoissa tapahtunee vuoden jälkipuoliskolla. Talouden poikkeuksellisista epävarmuuksista johtuen Kiinteistömaailma ei tällä kertaa anna postinumerotasolle meneviä ennusteita, vaan julkaisee ennusteet aluetasoilla.

Ennusteet vuosille 2023 ja 2024

  • Pääkaupunkiseudun asuntokantaan hinnanmuutokset iskevät euromääräisesti voimakkaimmin vuoden 2023 alkupuolen aikana: vuoden 2023 ennuste on -5,0%. Hintojen odotetaan kääntyvän takaisin +4,5% kasvuun vuoden 2024 aikana. (Vuosi 2022 toteuma: -0,8%).
  • Suurimmat kasvukeskukset selviävät vallitsevasta tilanteesta ulos parhain näkymin: vuoden 2023 ennuste on -4,5% ja vuodelle 2024 +5,0%. (Vuosi 2022 toteuma: +0,5%).
  • PKS-kehyskunnat kärsivät vuoden 2022 aikana eniten kauppamäärillä mitattuna. Ennuste -6,0% vuodelle 2023 ja +4,0% vuodelle 2024. (Vuosi 2022 toteuma: -0,7%).
  • Muussa Suomessa vallitseva tilanne rokottaa prosentuaalisesti eniten eli -6,5% vuonna 2023, mutta vuonna 2024 hintojen ennustetaan kääntyvän +3,5% kasvuun; taustalla painavat edelleen väestönkehityksen trendit. Asumisen hintaan euromääräiset muutokset eivät ole yhtä isoja. (Vuosi 2022 toteuma: -1,1%).

Kiinteistömaailman kyselyyn vastasi tällä barometrikerralla 354 välitysammattilaista.

Kiinnostus taloyhtiöiden tietoja kohtaan ottanut jättiloikan – kiinnostavimpien asioiden kärkeen nousee kaksi vihreään siirtymään linkittyvää asiaa, joista kaivataan lisää informaatiota asuntokaupan yhteydessä

Barometrikyselyyn vastanneille välitysammattilaisille esitettiin vertailututkimuksena asiakkaiden taloyhtiötietämykseen liittyen samoja kysymyksiä kuin viisi vuotta sitten eli vuonna 2018.

Kiinteistömaailman selvityksestä käy ilmi, että kiinnostus taloyhtiöiden teknisiä ja taloudellisia tietoja kohtaan on kasvanut merkittävästi viidessä vuodessa. Puolet vastaajista sanoo, että kiinnostuksen kasvu on ollut merkittävää.

TOP 5: Mitkä taloyhtiöön liittyvät asiat kiinnostavat eniten käytetyn asunto-osakkeen ostajaa?

1. Putkiremontti (LVISA)
2. Taloyhtiön korjaushistoria ja -suunnitelma
3. Lämmitysmuoto
4. Sähköauton latauspisteet
5. Yhtiövastikkeen muodostuminen

”Kahden kärki on ennallaan viiden vuoden takaiseen aikaan peilaten. Erityisesti putkiremontit (linjasaneeraukset) mutta myös muu taloyhtiön korjaushistoria ja suunnitelmat ovat edelleen asialistan ykkösenä. Suoraan sijalle 3 ja 4 kiilaavat asiat, jotka eivät nousseet kysyttävien asioiden listalle viisi vuotta sitten lainkaan. Lämmitysmuoto ja sähköauton latauspisteet ohittavat kiinnostuksessa monta muuta asumiseen liittyvää asiaa”, toimitusjohtaja Kyhälä sanoo ja jatkaa:

”Taloudelliset ja tekniset näkökulmat linkittyvät yhä tiiviimmin toisiinsa, ja taloudelliset syyt motivoivat osaltaan hakemaan ratkaisuja, jotka tukevat taloyhtiötasolla vihreää siirtymää. Mitä enemmän taloyhtiöt löytävät omissa aikatauluissaan ja omista tarpeistaan lähtien uudistamisiin ratkaisuja, sitä vähemmän on pakon edessä painetta, mikäli tekeillä oleva EU:n energiatehokkuusdirektiivi hyväksytään”.

Lähde: Kiinteistömaailma

TSEKKAA MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT